Dakisolatie is zeer rendabel

dakisolatie rendabel

Het aanbrengen van dakisolatie is een van de beste dingen die je kunt doen om je energierekening flink te verlagen. Dit komt namelijk omdat alle warmte in huis naar de zolder opstijgt. Is het dak niet goed voorzien van isolatiemateriaal? Dan baant de warmte zich eenvoudig een weg door het dak en slaat de verwarming weer aan om je woning warm te houden. Heb je echter dakisolatie aangebracht, dan gaat de warmte veel minder snel verloren en blijft je huis langer warm zonder dat je daarvoor hard hoeft te stoken. Dat zou toch fantastisch zijn? Lees daarom snel verder om meer te weten te komen over het isoleren van het dak.

Plat of schuin dak

Wanneer je het dak wilt gaan isoleren, dan is het belangrijk om stil te staan bij het soort dak dat op de woning is bevestigd. Is dat een schuin of een plat dak? Er zit namelijk een wezenlijk verschil in het isoleren van deze verschillende soorten daken.

Schuin dak

Het voordeel van een schuin dak is dat je de mogelijkheid hebt om het op twee verschillende manieren te isoleren: aan de binnenzijde of aan de buitenzijde. Kies je ervoor om het isolatiemateriaal aan de buitenzijde van het dak aan te laten brengen, dan moeten hiervoor alle dakpannen worden verwijderd. Vervolgens kan het isolatiemateriaal worden aangebracht en kunnen de dakpannen weer worden teruggelegd op hun plek.

Het isoleren aan de binnenzijde is gelukkig een stuk minder arbeidsintensief en in de regel sneller afgerond. Een veel gebruikt isolatiemateriaal zijn isolatieplaten. Deze platen kunnen meestal al op maat worden aangeleverd, waardoor het monteren ervan snel kan worden uitgevoerd.

Plat dak

Het is van cruciaal belang dat wanneer je een plat dak gaat isoleren je er zorg voor draagt dat het dak geheel waterdicht is. Immers, het nadeel van platte daken is dat neerslag zoals sneeuw of regen op het dak blijf liggen en druk gaat uitoefenen de constructie. Ook het laten schoonmaken van de dakgoten en bijvoorbeeld het laten verwijderen van mos op het dak is aan te raden als periodiek onderhoud. Omdat wij van mening zijn dat het isoleren van een plat dak het beste uitgevoerd kan worden door een vakman, zullen we niet nader ingaan op het isoleren van platte daken.

De zoldervloer isoleren

Je zult het misschien niet verwachten, maar in sommige situaties kan het rendabeler zijn om niet het dak maar de zoldervloer te isoleren. In sommige huishoudens wordt de zolderruimte namelijk alleen gebruikt om spullen in op te slaan. In dat geval maakt het meestal niet uit of het koud is op zolder en kan het rendabeler zijn om de zoldervloer van isolatiemateriaal te voorzien. Het bijkomend voordeel hiervan is dat je de zolderruimte daarna niet meer hoeft te verwarmen.

Samenvattend kunnen we stellen dat dakisolatieom een investering vraagt die zich binnen enkele jaren terugverdiend door de flinke energiebesparing. Bovendien wordt de woning aantrekkelijker voor toekomstige verkoop en lever je een bijdrage aan het terugdringen van de klimaatverandering doordat je minder hoeft te stoken.

Dit vind je misschien ook leuk...