Aankoopmakelaar

aankoopmakelaar

Tijdens het kopen van een huis komt er nogal wat op je af. Er moeten in een korte tijd veel beslissingen worden genomen.

Bovendien spelen er waarschijnlijk veel wat vragen in je hoofd zoals: Is de vraagprijs reëel? Met welke juridische zaken moeten we rekening houden? Hoe zit het met de ontbindende voorwaarden?

Als je serieus overweegt een huis te gaan kopen, is het aan te raden een aankoopmakelaar in te schakelen die je voor onvoorziene zaken behoedt en je zo gunstig mogelijk door het aankoopproces heen loodst.

Een aankoopmakelaar heeft goede kennis van de regionale woningmarkt, heeft ervaring met de verschillende onderdelen van het aankoopproces en is emotioneel minder betrokken bij de koop dan de kopers.

De aankoopmakelaar ondersteunt je bij de verschillende stappen in het aankoopproces.

1. De bezichtiging

De makelaar gaat met je mee bij de bezichtiging en rapporteert (eventueel schriftelijk) zijn bevindingen. Ook geeft hij een biedadvies.

2. Beslissen of je de woning wilt kopen

Deze stap heb je natuurlijk vooral zelf in de hand. Wel zal de makelaar adviseren of hij de woning, in het kader van jullie woon- en/of investeringswensen, een goede aankoop vindt.

3. Het onderhandelingsproces

De makelaar voert namens jou de onderhandelingen. Door zijn deskundigheid, kritische oog en kennis van de bouwkunde en regionale woningmarkt is hij in staat het beste resultaat te behalen. En, niet onbelangrijk, hij is niet verliefd op de woning. Vooral dit laatste kan zo een paar duizend euro schelen.

4. Schriftelijke koopovereenkomst

De aankoopmakelaar behoedt je voor juridische kwinkslagen in de koopovereenkomst. Ook zal hij ervoor zorgen dat er eventueel ontbindende voorwaarden zoals het behoud van financiering toegevoegd worden.

5. Levering bij de notaris

De aankoopmakelaar ziet er op toe dat de eindbezichtiging en de overdacht bij de notaris goed verlopen.

Voordelen aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar heeft door zijn ervaring en kennis van de regionale woningmarkt inzicht in de reële waarde van de woning.

Daarnaast ken hij de weg naar belangrijke informatie over de woning, zoals (verborgen) gebreken, erfdienstbaarheden, de bouwkundige staat en het bestemmingsplan. Dit levert tijdwinst op. Op de langere termijn kan een goed vooronderzoek veel problemen voorkomen.

De aankoopmakelaar kan vervolgens voor jou op een professionele wijze van onderhandelen met inbegrip van alle voorwaarden. Doordat je de woning koopt tegen de meest voordelige aankoopprijs, weegt zijn inzet al snel op tegen de kosten.

Kosten

Vaak wordt een percentage van de prijs van de woning of een vast bedrag in rekening gebracht. Wil je een gedeelte zelf doen, vraag dan bij de makelaar naar de tarieven van deeldiensten.

Dit vind je misschien ook leuk...